"Skonssit"

"Tota... Eikö skonssit ole sellasia, jotka kohoaa korkeiksi ja on vähän... erilaisia kuin noi?"
-En mä vaan tiedä. En mä oo ikinä syönyt tai nähnyt skonsseja..."

Melkein itku silmässä tihrustin uunin lasin läpi ja toivoin, että paistaminen muuttaisi skonssien ulkonäköä dramaattisesti. Mutta ei. Sokeakin sen huomaisi, ettei tämän aamun tekeleet ole skonsseja nähneetkään. Niistä tulikin "skonsseja". Maku oli onneksi hyvä ja tiedän kyllä missä meni pieleen - mustikoita ei kannata lisätä liian aikaisin tai ne hajoavat sekoittaessa, ohjetta ei kannata vaihtaa kesken kaiken ja toisaalta kannattaa käyttää muottia skonssien teossa. Ei siis ihan mennyt putkeen, mutta toisaalta ihan siedettävä lopputulos neljän tunnin yöunilla! Ohje oli muuten kyllä hävyttömän helppo, vaikka sen mokasinkin. Ensi kerralla kokeilen yhtä toista ohjetta, mutta laitetaanpas tämä muistiin. Ihan oikeasti kun skonssien teko ON hävyttömän helppoa. Poikkeus vahvistaa säännön ja sitä rataa.

Rusina-mustikka-skonssit (maidoton, munaton, ruma)

(6 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g margariinia/voita
1 dl (kaura)maitoa
1 dl mustikoita
n. 0,5 dl rusinoita

Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon margariini/voi (käytin taas juoksevaa margariinia, kuten aina). Lisää rusinat. Keksi yhtäkkiä käyttää myös mustikoita ja sekoita nekin joukkoon. Lisää kauramaito ja sekoita taikina tasaiseksi, kunnes se irtoaa käsistä. Huomaa yhtäkkiä, että taikina EI irtoa käsistä ja etsi nopeasti toinen ohje. Totea, että toinen ohje on aivan erilainen ja nappaa sieltä summamutikassa joku vinkki - lisää jauhoja. Sekoita uudestaan ja huomaa kauhuksesi, että mustikat ovat hajonneet ja taikina muuttunut violetiksi. Kiroa hiljaa ja päätä hoitaa homma loppuun kunnialla. Taputtele taikina levyksi, mutta kesken kaiken tajua, että taikina tarttuu sormiin entistä tiukemmin. Päättele mielessäsi, että tällaisesta taikinasta ei missään nimessä saa muotilla otettua palasia. Keksi sen sijaan tehdä taikinasta pieniä kekoja leivinpaperille omin pikku kätösin. Älä ole huomaavinasi, kuinka luotaantyöntäviltä nämä koiranjätöksiä muistuttavat "skonssit" näyttävät. Paista uunissa 200 asteessa 15 minuuttia ja totea, että rumia ovat yhä. Paista vielä 5 minuuttia ja luovuta - ei uunikaan pysty ihmeisiin. Nauti sellaisenaan ja ota lohduksi vaikka kupillinen kaakaota. Uhoa, että ensi kerralla kyllä onnistut ja katso tyytyväisenä, kuinka kaikesta huolimatta nämäkin tekeleet katoavat nopeasti perheen miesväen suuhun. Loppu hyvin, kaikki hyvin!

Sunnuntain kunniaksi halusin tehdä vielä vähän jotain extraa aamupalalle (asiaan saattoi vaikuttaa myös em. leipomispuhde). Siispä pyöräytin tehosekoittimella nopean maidottoman smoothien "skonssien" seuraksi.

Banaani-ananassmoothie (maidoton)

(3 annosta)

2 banaania
reilu 1 dl (soija)jugurttia
reilu 1 dl (kaura)maitoa
1 prk ananasmurskaa/palasia

Heitä koko komeus tehosekoittimeen ja surruuta, kunnes taapero pyytää kauhuissaan sinua lopettamaan.

Kommentit

Suositut tekstit