Rouheinen ciabatta

Tulipa taas leivottua leipää arkipäivän iloksi. 2-vuotias oli innokkaana apurina ja meinasi lorauttaa mm. 1 teelusikallisen liikaa suolaa. Refleksit on vissiin kehittyneet näissä yhteisissä leivontahetkissä, kun sain torjuttua hyökkäyksen ja suola päätyikin pitkin keittiön tasoja. ;) Huomaa kyllä, että leipominen on hauskaa puuhaa lastenkin mielestä. Kun antaa oman desimitan ja vähän jauhoja ja vettä, niin aika iloiseksi tuli ainakin tuo vesseli. Ja sitä suolaa.. ;) Lopputulos laitettiin mikroon "paistumaan" ja sieltä se löytyikin nyt illalla unohtuneena.

Tämän leivontatuokion varsinainen syötäväksi tarkoitettu tuotos on alun perin jälleen Leila Lindholmin "Pala kakkua - ja paljon muuta" -kirjasta. Ohjeessa neuvotaan käyttämään taikinakoukkua vaivaamiseen, mutta en ole koskaan aiemmin kokeillut sitä. No nyt olen ja meinaan tästä lähtien vaivata (ainakin melkein) kaikki leipätaikinani sillä! Sen verran parempi lopputulos tuli kuin pelkästään käsin vaivaamalla. Mutta tässä ohje:

Rouheinen ciabatta

(6 leipää)

1 pss kuivahiivaa (tai 1/2 palaa tuoretta)
3 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1,5-2 tl suolaa
2 dl (Sunnuntai) rouheinen sämpyläjauhoja
4 1/2 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi ja sekoita siihen hiiva ja oliiviöljy. Lisää suola ja sekoittele, kunnes hiiva on liettynyt. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, kunnes taikina on kimmoisaa. Vaivaa taikinaa koneessa taikinakoukulla 10-15 minuuttia. (Sekoitin jauhot käsin, mutta lopuksi otin käsivatkaimen taikinakoukuilla varustettuna esiin.) Kaada taikina öljytyn leivinpaperin päälle pellille ja muotoile suorakaiteen muotoinen noin 2 cm:n paksuinen leipä. Ripottele pintaan hieman jauhoja ja anna kohota liinan alla 30-40 minuuttia. Kohoamisen jälkeen jaa taikina pellillä kuudeksi suorakaiteen muotoiseksi leiväksi ja siirrä niitä hieman kauemmas toisistaan. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 10 minuuttia. Kun olet laittanut pellin uuniin, suihkuta sinne suihkupullosta hieman vettä, jotta leipiin tulisi rapea kuori.

Kommentit

Suositut tekstit