(Melkein) ranskanleipä

Olin liian laiska lähteäkseni kauppaan pelkän leivän takia, joten ei auttanut muu kuin alkaa itse leivontapuuhiin. Olen tehnyt ranskanleipää ties kuinka monta kertaa Leila Lindholmin ohjeella, joka löytyy hänen keittokirjastaan "Pala kakkua - ja paljon muuta". Niinpä jälleen kerran tartuin samaan ohjeeseen. Tällä kertaa tosin korvasin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla ja kaurahiutaleilla. Alkuperäinen ohje on siis hieman erilainen, mutta tässä ohje sellaisena kuin sen tein:

(Melkein) ranskanleipä (2 leipää)

1,5 pussia kuivahiivaa
5 dl vettä
2 tl hunajaa
2 tl vaaleaa siirappia
1 dl oliiviöljyä
1-1,5 rkl sormisuolaa
1 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
9-10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi ja lisää siihen hiiva, hunaja, siirappi, oliiviöljy ja sormisuola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää vähitellen sekoittaen kaurahiutaleet ja jauhot, kunnes taikina muodostuu ja muuttuu pehmeäksi ja kimmoisaksi (yleensä vaivaan taikinaa käsin jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa, vaikka ohjeessa ei puhutakaan vaivaamisesta). Kohota taikinaa kulhossa liinan alla noin 40 minuuttia. Voitele kaksi leipävuokaa. Vaivaa taikinaa hieman ja jaa se sitten kahtia. Pyöritä taikinasta kaksi limppua ja laita vuokiin. Kohota leipiä liinan alla 30 minuuttia. Voitele leivät vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Leikkaa leipien pintaan viillot pituussuunnassa. Paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit