Herkullista leipää

Artesaanileipä

Tässä tulee tosi hyvä leivän ohje. On ehkä parasta leipää mitä olen koskaan leiponut (joskin mun repertuaari on vielä aika rajallinen ;). Tämä leipä oli helppo tehdä, joskin se vaatii vähän aikaa. Resepti löytyi jälleen kerran Pinterestin kautta (joo, olen ehkä vähän koukuttunut siihen). Alkuperäinen ohje on täältä.

Artesaanileipä

(1 valtavan kokoinen leipä, 225 astetta, 40-50 min + 5-10 min)

n. 14 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2,5 tl suolaa
n. 6.25 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi ja sekoita, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Taikina on tässä vaiheessa märkää ja tahmeaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Taikina on valmista, kun se on kohonnut, hieman tummunut, haisee hiivaiselta ja pinnalla on kuplia.

Kun taikina on kohonnut, jauhota kätesi ja leivonta-alusta. Laita taikina alustalle ja ripottele päälle lisää jauhoja. Taittele taikinaa muutaman kerran "itsensä päälle" ja muotoile siitä pallomainen. Minulla taikina oli aika löysää ja laitoin siihen varmaan lähemmäs 2 desiä jauhoja tässä vaiheessa. Jauhota seuraavaksi keittiöliina ja aseta taikinapallo liinalle saumapuoli alaspäin (sauma on siis muodostunut siitä taittelusta ja palloksi muotoilusta). Ripottele vielä leivän pinnalle lisää jauhoja ja taittele liina hyvin taikinan ympärille (tai käytä toista liinaa apuna). Muista jauhottaa liina hyvin, jottei taikina tartu siihen kohotessaan! Anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia.

Noin 1,5 tunnin kohdalla laita kylmään uuniin uuninkestävä pyöreä vuoka (minä käytin Kermasaven hot pot -pataa) ja laita uuni lämpenemään noin 225 asteeseen. Kun taikina on noussut, siirrä vuoka uunista ja kippaa taikina keittiöliinan sisältä pataan. Laita kansi päälle, pata uuniin ja paista leipää 40-50 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia, jotta leipään saadaan herkullinen väri. Ota valmis leipä padasta pois ja jätä jäähtymään ritilän päälle.

Leipä on parhaimmillaan 2-3 päivää. Tästä tulee tosiaan aika iso leipä, joten voi harkita, että laittaisi suoraan osan siitä pakkaseen. Me saatiin kylläkin kolmen hengen voimin tuhottua lähes koko leipä, mutta ollaankin ehkä vähän suursyömäreitä. :) Tämä maistui 2-vuotiaallekin. Kun kysyttiin ottaako paahtoleipää vai äidin leipää, niin vastaus oli tomera "Äidin leipää!".

Kommentit

Suositut tekstit