Nopeaa arkiruokaa: Tomaattikeitto ja krutongit

Tomaattikeitto

Joulunodotusherkuttelut ovat taas edenneet siihen pisteeseen, että välillä täytyy tehdä vähän kevyempää ruokaa (ja piilottaa jauhopussit ja leivontaohjeet) ;) Tämä tomaattikeitto on mielestäni tosi herkullista ja helppoa tehdä. Keittoa voi tuunata mielensä mukaan. Tällä kertaa halusin vähän ruokaisampaa ja tutumpaa, että 2-vuotiaskin suostuisi sitä syömään. Sekaan sujahti siksi nakkeja ja fetajuustoa, ja lisäksi keitin makaroneja, eli käytännössä poika söikin tämän pastakastikkeen muodossa. Oman annokseni viimeistelin itsetehdyillä krutongeilla ja söin ilman pastaa ihan keittomuodossa. Pekonikin toimisi varmasti hyvin tai vaikkapa vuohenjuusto. Hyvältä maistuu myös ilman mitään lisäyksiä. Suosittelen lämpimästi! Alkuperäinen ohje löytyi Tänään keittiössä -kirjasta, joka on Teresa Välimäen, Johanna Lindholmin ja Numi Nummelinin tekemä.

Tomaattikeitto

1 kg tomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
1 pieni purkki tomaattipyreetä (2-3 rkl)
1 sipuli 1 tl kanelia
öljyä
suolaa
mustapippuria
1 rkl sokeria
2 dl vettä
(loraus soijakermaa tms.)
(Halutessasi ruokaisampaa, lisää jotain täytettä, esim. nakkeja, pekonia, fetajuustoa, vuohenjuustoa jne.)

Pilko sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulia, tomaattipyrettä ja kanelia hetki. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja lisää ne tomaattimurskan kanssa kattilaan. Sekoita joukkoon sokeri ja vesi. Mausta suolalla (tosin jos lisäät esim. fetaa ja nakkeja, niin niistä tulee suolaa riittämiin) ja mustapippurilla. Kiehauta ja hauduta 20-30 minuuttia. Sekoita välillä. Soseuta keitto. Halutessasi voit lorauttaa joukkoon hieman kermaa. Lopuksi voit myös lisätä haluamiasi täytteitä. Ruskista esim. pilkotut nakit tai pekoni pannulla ja sekoita ne keiton joukkoon. Voit sekoittaa keiton joukkoon myös fetajuustoa.

Krutongit

Leipää
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
haluamiasi kuivattuja yrttejä (minulla basilika ja oregano)

Pilko leipä kuutioiksi. Laita kulhoon loraus oliiviöljyä ja pyörittele leipäpalasia siinä. Voit lorauttaa päälle lisää öljyä, mikäli laitoit aluksi liian vähän. Ripottele päälle haluamasi mausteet ja sekoita. Paista uunissa 175 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes näyttävät sopivan ruskeilta ja rapeilta. Kääntele leipäpalasia pari kertaa kypsennyksen aikana.

~~~

Laitan vielä tähän samaan syssyyn kuvan viime viikolta. Pidimme poikien serkkutyttöjen ja mummin kanssa oikein kunnon sushitalkoot. Hienosti onnistui homma 5- ja 6-vuotiaiden kanssa, kunhan vaan ei suhtaudu liian vakavasti. Täytteitä pitää muistaa varata riittävästi, sillä pieni käsi käy yllättävän nopeasti ja matka suuhun on lyhyt :P

Untitled

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit