Pienet mango- ja suklaamoussekakut, vahinko-popsit ja ylijäämä-whoopiet

kahden moussen kakku
Mango-suklaamoussekakku

Joulu on kohta ovella ja olen kuumeisesti yrittänyt miettiä jotain sopivaa jälkiruokaa jouluaatolle. Vietämme tänä vuonna aaton miehen perheen kanssa ja perinteisesti me miniät olemme vieneet jotain pientä jälkiruokaa mukanamme. Suklaamoussekakku alkoi yhtäkkiä tuntua hyvältä idealta ja koska en ole aikaisemmin tehnyt sellaista, oli kiva päästä kokeilemaan jotain uutta. Päädyin tekemään muffinssien kokoisia kakkuja, koska kaikki pieni on hauskaa :P Ei kannata taaskaan pelästyä tuota epämuodostunutta tekelettä, joka kuvassa näkyy. Nämä olivat oikeasti mielestäni tosi hyviä ja tarkemmalla työllä ulkonäöstäkin tulee hienompi ;) Vielä kun laittaa koristeita, vaikka suklaasta tehtyjä kuvioita, niin johan tulee nättejä.

Untitled

Päädyin jällleen yhdistämään paria eri ohjetta. Kakkupohjan ja suklaamoussen ohje on täältä (on muuten mahtavan yksityiskohtainen ohje kuvineen päivineen!) ja mangomoussen ohje täältä. Taas perinteisesti resepti on maidoton, mutta siitä saa luonnollisesti maidollisen version korvaamalla soijatuotteet tavallisilla maitotuotteilla ja tumman suklaan voi varmasti myös vaihtaa johonkin toiseen suklaaseen.

Koska ollaan minun keittiössäni, kaikki ei taaskaan mennyt ihan putkeen. Yritin nimittäin tehdä ihan minikokoisia kakkuja pikkumuffinssivuoan avulla, mutta nämä penteleet tarttuivat tiukasti kiinni! Vaativat siis ehdottomasti paperisen muffinssivuoan ympärilleen, sillä isommat versiot irtosivat paperivuoista ongelmitta. Loppujen lopuksi päädyin siis murustamaan minimuffinssit ja tein niistä cakepopseja - vahinkopopseja. Ohjeessa muuten myös leikataan muffinsseista hatut pois. Ne voi kätevästi käyttää vaikka whoopieiden tekoon! Ohjeet näihin löytyvät ihan tämän viestin lopusta.

Suklaakakkukerros

(n. 12-18 kpl, muffinssien kokoisia)

112 g leivontamargariinia
257 g sokeria (n. hieman vajaa 3 dl)
56 g kaakaojauhetta (n. 8 rkl)
2 kananmunaa
56 g haluamaasi suklaata (minä käytin: pandan tumma)
210 g vehnäjauhoja (n. 3 dl + 1 rkl)
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1,2 dl vettä
1,2 dl haluamaasi maitoa (minä käytin: soijamaito)

Sulata ihan ensiksi suklaa. Jos sulatat mikrossa, kuumenna lyhyissä pätkissä ja sekoita välissä, ettei suklaa pala pohjaan. Jätä sula suklaa jäähtymään ja mittaa sillä aikaa leivontamargariini, sokeri ja kaakaojauhe isoon kulhoon ja vatkaa sekaisin vatkaimella (n. 3 minuuttia). Lisää kananmunat yksitellen joukkoon, edelleen vatkaten. Sekoita seuraavaksi sulatettu suklaa taikinan joukkoon. Sekoita keskenään kuivat ainekset ja vatkaa ne taikinan sekaan. Kun kuivat aineet ovat lähes kokonaan sekoittuneet taikinaan, lisää neste. Lämmitä vesi ja maito (mikrossa n. 45 s) ja vatkaa se taikinan joukkoon. Kaada taikina muffinssivuokaan (kannattaa vuorata kolot paperisilla vuoilla, että kakku varmasti lähtee irti!). Paista n. 160 asteessa (tai 175, mutta lyhennä paistoaikaa) 20-30 minuuttia. Paistoaika riippuu paljon uunista ja pohjien paksuudesta. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli vain 18 minuuttia, mutta minulla meni lähemmäs 30 minuuttia. Kannattaa olla tarkkana!

Jäähdytä kakkupohjat ja leikkaa niistä hatut pois, niin että pohjista tulee tasaisia. Voit myös valmiiksi askarrella leivinpaperista saksien ja teipin avulla reunat muffinsseille, jotta moussen saa jähmetettyä hyvin kakkupohjan päälle. Leikkaa siis leivinpaperista sopivan mittaisia, n. 10 cm korkuisia kaistaleita ja teippaa ne kakkupohjien ympärille, näin:

Untitled
Leivinpaperiin kääritty kakku, jossa on jo moussea sisällä

Tee sitten suklaamousse.

Suklaamousse

2 tl liivatejauhetta
2 rkl kylmää vettä
n. 1 dl haluamaasi maitoa (minä käytin: soijamaito)
n. 180 g tummaa suklaata
n. 250 g alpro airy&creamy

Laita liivatejauhe turpoamaan veteen. Pilko suklaa pieniksi palasiksi ja laita isoon kulhoon. Laita maito kattilaan kuumenemaan. Kun se alkaa porista, ota lämpö pois päältä ja vatkaa liivate joukkoon, kunnes se on kokonaan sekoittunut maitoon. Kaada maitoseos suklaapalasten päälle ja anna seistä pari minuuttia. Kuuma maito sulattaa suklaan. Sekoita vispilällä seosta kunnes se on tasaista. Vatkaa kerma vaahdoksi. Se on sopivaa, kun siitä pystyy muodostamaan pieniä kekoja. Sekoita n. 1/3 kermasta suklaan joukkoon kevyesti käännellen. Sekoita tämän jälkeen loputkin kermavaahdot seokseen. Laita moussea kakkupohjien päälle ja laita sen jälkeen ne pakastimeen jähmettymään (jääkaappikin varmasti käy). Tee sillä aikaa mangomousse.

Mangomousse

2 tl liivajauhetta
2 rkl kylmää vettä
100 g sokeria
n. 250 g mangososetta (esim. vauvojen sosetta)
n. 2,4 dl alpro airy&creamy

Laita liivatejauhe turpoamaan veteen. Laita noin puolet mangososeesta ja sokeri kattilaan kuumenemaan. Kun sokeri on kokonaan sulanut, niin ota kattila pois liedeltä ja lisää turvonnut liivate joukkoon. Sekoita, kunnes liivate on kokonaan sekoittunut seokseen. Sekoita loppu mangosose mukaan ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Se on sopivaa, kun siitä pystyy muodostamaan pieniä kekoja. Sekoita kerma ja mangoseos yhteen. Laita moussea kakkupohjien päälle tai pakastimessa olleiden suklaamoussekakkujen päälle. Laita sitten kakut jälleen pakkaseen jähmettymään. Kakut voi säilyttää pakkasessa (kannattaa pakata jotenkin, ettei niihin tartu vieraita makuja ja hajuja) ja ne kannattaa syödä saman päivän aikana, kun ne ottaa pois pakkasesta.

cakepops

Helpot vahinko-cakepopsit

Murustele paistetut (pieleen menneet ;)) muffinssit vaikka haarukan avulla pieneksi muruksi. Laita joukkoon mangososetta (n. 1 prk, jos murustelet n. puolet muffinsseista). Pyörittele seoksesta pieniä palloja. Sulata haluamaasi suklaata ja pyörittele pallot siinä. Voit myös pyöräyttää pallerot strösselissä tai muissa koristeissa. Laita leivinpaperilla vuoratulle lautaselle jääkaappiin jähmettymään.

mangowhoopie
Mango-whoopie

Whoopiet

Jos moussea jää yli, sen voi käyttää vaikka näihin whoopieihin. Käytä näihin myös muffinsseista leikatut hatut. Ohje on yksinkertainen: laita joka toisen hatun päälle (litteälle puolelle) lusikallinen moussea ja nosta sitten toinen hattu päälle kanneksi. Laita jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi.

Kommentit

Suositut tekstit