Jouluisia origameja

Untitled

Tänään vietettiin kotipäivää, kun odottettiin putkimiestä korjaamaan keittiön vuotavaa lavuaaria. Kun pikkuveikka nukkui päiväunia terassilla, päätettiin me poitsun kanssa vähän askarrella. Poitsu on innostunut saksista ja niiden käyttöä opetellaan nyt ahkerasti. Siinä saksipuuhien lomassa tehtiin muutamat origamit origamikirjan (Origami Booklet Using Edo Chiyogami) ohjeilla: laatikko (esim. pienille joululahjoille), joulupukki (vaikka kuusenkoristeeksi) ja joulukuusi (vaikka pöytäkoristeeksi tai nukkekodin kuuseksi).

Joulukuusi syntyy näin: Tee ensiksi neliöpohja (square base) (kuvat 1-7). Taita paperi ensiksi puoliksi niin, että siitä muodostuu kolmio (keltainen puoli ylös päin). Avaa ja taita myös toisin päin kolmioksi ja avaa. Nyt paperissa pitäisi olla kaksi taitosta kulmasta kulmaan. Taita sitten paperi puoliksi niin, että paperista muodostuu suorakaide (vihreä puoli ylös päin, kuva 4) ja avaa. Taita myös toisin päin suorakaiteeksi. Nyt neliössä pitäisi olla yhteensä neljä taitosta: kaksi kulmasta kulmaan ja kaksi toisesta reunasta toiseen reunaan. Taittele paperista pienempi neliö kuvien 5 ja 6 mukaan. Taita sitten vasemmalta yksi läppä keskiviivaan (kuva 8). Avaa taitos ja litistä se kuvan 9 mukaisesti. Origamissa on kolme muutakin läppää, joten toista edellinen taitos niille jokaiselle. Lopputuloksen pitäisi näyttää siltä kuin kuvassa 10. Leikkaa sitten paperista kuusen muotoinen (kuva 11). Leikkaa halkiot kuusen sivuilta molemmilta puolilta kolmesta kohdasta (kuva 12). Taita leikatuista kohdista läpät alaspäin kolmioiksi (kuva 12). Avaa kuusi (kuva 13). Tee tähti kuusen latvaan. Jaa kuusen kerrokset siten, että oikealla puolella on viisi kerrosta ja vasemmalla puolella 3. Leikkaa hieman yli keskiviivan (kuva 14). Vedä kuusen latvasta hieman taakse päin ja avaa tähti. Tähteä joutuu hieman litistämään.

Jahas, meillä ei näköjään tänään halutakaan nukkua päiväunia, joten velvollisuudet kutsuvat... Laitan myöhemmin ylös muita ohjeita, jos muistan.

Kommentit

Suositut tekstit