Ameriikan herkkuja: bagelit

Mikähän kumma siinä on, että bageleita ei ole myynnissä juuri missään? Tiedän yhden kaupan, josta niitä löytyy silloin tällöin. Mutta arvaatkaapa onko niitä tarjolla silloin, kun lähtee niitä varta vasten hakemaan? Niinpä. Monet harmit on nielty, kun unelmat bageli-iltapalasta on jouduttu hautamaan. Siispä on parasta kääriä hihat ja laittaa jauhopeukalot heilumaan. Parhaat ja takuuvarmat bagelit saa tekemällä itse (paitsi silloin jos mokaa. Muistanpa yhden satsin, joka muistutti tyhjiä kumiveneitä).

Vaikka itse miellän bagelit ennenkaikkea Amerikkalaisiksi herkuiksi, niin wikipedia tiesi kertoa, että ne onkin keksitty 1600-luvulla Puolassa!

Bagelit

Taikina:

1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
3 dl lämmintä vettä
500g jauhoja (n. 7-7,5 dl)
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä

Keittämistä varten:

1-2 l vettä
1,5 rkl suolaa
1,5 rkl sokeria

  1. Sekoita hiiva, sokeri, suola ja 1 dl lämpimästä vedestä. Anna seisoa muutama minuutti, jotta hiiva liukenee veteen kunnolla.
  2. Lisää jauhot vähitellen nesteeseen. Kaada samalla loput lämpimästä vedestä joukkoon. Lisää myös öljy.
  3. Vaivaa 5-10 minuuttia, jotta muodostuu kunnolla sitkoa. Valmis taikina on koostumukseltaan sileää, pehmeää ja joustavaa.
  4. Kohota liinan alla lämpimässä 30-60 minuuttia.

Paistaminen:

  1. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois ja jätä 10 minuutiksi lepäämään. Jaa taikina 8-9 osaan ja pyöritä palloiksi. Tee keskelle reikä.
  2. Kohota 10 minuuttia.
  3. Kiehauta laakeassa astiassa 1-2 litraa vettä. Lisää joukkoon 1,5 rkl sokeria ja 1,5 rkl suolaa.
  4. Alenna lämpötilaa niin, että vesi kiehuu juuri ja juuri. Keitä bageleita muutama kerrallaan 1 minuutti per puoli.
  5. Paista keitettyjä bageleita uunissa 14-16 minuuttia 225 asteessa, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Bagelin väliin sipaistaan reilusti tuorejuustoa tai sulatejuustoa. Täytteeksi oma lempparini on perinteinen kylmäsavulohi-kurkku-yhdistelmä. Tällä kertaa täytteeksi kuitenkin valikoitui lihatiskiltä ostettu palvikinkku, finlandia-juusto, salaatti ja tomaatti.

Kommentit

Suositut tekstit