Japani mielessäin

Tilasin viikonloppuna Ullanunelmasta kaikenlaisia leivonta- ja koristelutarvikkeita (pastavärejä, elintarvikekynän, keksimuotteja, pursottimen jne.). Paljon jätin poiskin, kun alkoi mennä vähän tuhlailun puolelle. Päätin esimerkiksi, että cake popsit eivät tarvitse "oikeita" tikkaritikkuja, vaan ihan sopivat tikut saa tehtyä puisista varrastikuista. En malttaisi odottaa niiden saapumista, että pääsisin harjoittelemaan kakun ja keksien tekoa sekä koristelua. Ajattelin leipoa vapuksi jonkunlaisen vappukakun ja siinä samalla harjoitella vaahtokarkkikuorrutteen ja koristeiden tekoa. Ostinkin jo viikonloppuna ison pussin vaahtokarkkeja valmiiksi sitä taikinaa varten, mutta arvatkaa onko niitä enää jäljellä! ;)

Leivontatarvikkeita odotellessani päädyin vähän askartelemaan. En mitään hirveän suurta ja hienoa, vaan keksin yhtäkkiä kaivaa muutama vuosi sitten Japanista ostamani origami-kirjan esille. Siinä on erikuvioisia papereita ja jokaiseen paperiin kuuluva origami-ohje. Lisäksi kirjassa kerrotaan kunkin paperikuvion taustaa. En ollut ennen ajatellutkaan, että tiettyä kuviota ovat saaneet käyttää esimerkiksi vain ylimystön jäsenet. Kävin viikonloppuna ostamassa myös lisää origamipaperia. Suomalaisesta kirjakaupasta löytyi alennuksessa nätin näköinen paketti, jossa oli 100 paperia, muutamia erilaisia kuvioita. Mukana oli myös pieni ohjekirjanen, josta löytyi muutama perusohje.

Vasemmalla uudet origami-paperit ja oikealla Japanista ostettu ohjekirja

Nuo origamit olivat aika helppoja ja teinkin niitä muutaman: samurai-hatun, haukkuvan koiran, puhallettavan "pallon", lentokoneen ja sammakon. Heti ne tosin joutuivat yli-innokkaan taaperon hyökkäyksen kohteeksi, joten eipä noista paljon jäänyt jäljelle. Muutaman kuvan ehdin sentään napata.¨Origami-kirja kertoo kilpikonnasta näin: kilpikonnassa käyetyn paperin kuvio on nimeltään Kikkogiku ja se on yleinen hyvän onnen kuvio. Kilpikonna symbolisoi pitkää elämää ja kilpikonnakuvioita käytetään yleensä juhlallisissa tilaisuuksissa. Heian-kaudella vain korkea-arvoiset virkamiehet saivat käyttää tätä kuviota.


Koira (Kun koiran hännästä vetää, sen pää liikkuu ja näyttää kuin koira haukkuisi.)

Lisäksi tein kukan, joka oli oikeastaan kirigami, eikä origami. Kirigamit ovat minulle ihan uusi tuttavuus, joihin törmäsin sattumalta origami-ohjeita googlettaessani. Kirigamien teossa paperia taitellaan ja leikataan, jolloin syntyy kauniita kuvioita (vähän niinkuin pikkulapsina tehtiin paperista lumihiutaleita). Kirigami-kukan ohje löytyi tästä blogista. Tuolla näytti olevan myös muita kirigami-ohjeita, joten pitää paremmalla ajalla tutkia tuota enemmänkin.

Kommentit

Suositut tekstit