Jauheliharaviolit

Jauheliharaviolit

Viime viikolla tein ensimmäistä kertaa pastaa itse ihan hartiavoimin. Todellakin siis sananmukaisesti. Käytin koko pikkuveikan päiväuniajan sen tekoon. Taikina oli jäykkää ja paksua ja pinnistin suunnilleen kaikki voimani, että sain sen jotenkuten litistymään kaulimen alla. Minua motivoi ajatus ihanasta itse tehdystä tuorepastasta, joka höyryäisi kutsuvasti lautasella ja maistuisi taivaalliselta. Muuten olisin luovuttanut jo ihan ensimetreillä. Ei maistunut. Se oli paksua ja raakaa. Ja mautonta. Urhoollisesti kuitenkin söimmme mauttomia ravioleja kaksi päivää, minä ja esikoinen valtavalla ketsuppikeolla höystettynä ja kuopus au naturel, koska ei raukka paremmastakaan tiennyt.

VIikonloppuna lähdin uuteen taistoon, koska en vain saanut päästäni ajatusta herkullisista kotitekoisista ravioleista. Ja niiden on nimenomaan oltava itse tehtyjä, sillä kaikissa kaupan ravioleissa joihin olen törmännyt, on maitoproteiinia ja sehän ei sovi. Tällä kertaa kuitenkin kipaisin kaupan kautta ja ostin muutamalla kympillä pastakoneen. Ja voi että mikä taivas aukesi! Pyörittelin kampea ja seurasin silmät kiiluen koneesta tulevaa ihanaa ohutta, kauniisti kasaantuvaa taikinalevyä. Se oli ihan eri näköistä kuin ensimmäisellä kerralla. :P Luulen, että ravioleista tulee meidän perusruokiin ihan säännöllinen lisä. Parasta niissä on se, että ne voi laittaa suoraan pakkaseen (ilman keittämistä) ja keittää sieltä sitten tarpeen mukaan. Pastantaikinan perusohjeessa tulee 100 g vehnäjauhoja ja aina sataa grammaa kohden yksi muna. Eli jos tekee 400 g:n jauhomäärällä, niin munia tulee 4.

Pastataikina

100 g vehnäjauhoja
1 muna per 100 g jauhoja
suolaa (itse laitoin 400 g taikinaan vajaa 1 tl)
tarvittaessa vettä
(halutessasi loraus oliiviöljyä)

Sekoita jauhot ja suola. Tee keskelle kuoppa ja lisää kananmunat ja oliiviöljy siihen. Sekoita esim. haarukalla munien rakenne rikki ja sekoita sitten kaikki taikinan osat yhteen. Taikina näyttää aluksi vähän kuin leivänmuruilta. Jos se tuntuu liian kuivalta, lisää vähän vettä. Kippaa taikinan alku jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa ja painele siitä taikinamainen pallo. Taikinaa pitää vaivata riittävästi, että siinä muodostuu gluteenia (kertoo Jamie Oliver täällä). Noin 10 minuutin vaivaamisen pitäisi riittää. Laita valmis taikina kelmun sisään ja anna tekeytyä jääkaapissa 20-30 minuuttia (minä pidin kylläkin huoneenlämmössä). Jos teet pastasta ravioleja, nyt on hyvä aika valmistaa täyte.

Kun taikina on seissyt riittävän kauan, ota pastakone esiin. Taikinan koosta riippuen jaa se muutamaan osaan, niin sen käsittely on helpompaa (pidä loppu taikina edelleenkin kelmun sisällä, ettei se kuivu). Minä käsittelin 400 g:n taikinan neljässä osassa. Vedä ensiksi taikina koneen läpi suurimmalla asetuksella. Sen jälkeen pienennä koneen rakoa yhdellä pykälällä ja vedä taikina uudestaan lävitse. Tämän jälkeen taita pasta kahtia ja vedä taas koneen läpi suurimmalla asetuksella. Toista tämä 5-6 kertaa. Tämän jälkeen pyöräytä taikina koneen läpi siten, että pienennät koneen asetusta joka kerta. Taikina kannattaa jauhottaa joka välissä kevyesti. Kun taikina on valmis, aseta täyte pieniin kekoihin pastalevyn päälle tasaisin välein. Jätä väliin riittävästi rakoa. Vie sen jälkeen seuraava taikinapallo pastakoneen läpi ohjeiden mukaan. Tästä taikinasta tulee kansi, joka asetetaan äskeisen pastalevyn päälle. Ennenkuin laitat taikinan toisen päälle, kastele esim. pullasudin ja veden avulla kekojen väliin jäänyt alue, jotta taikina tarttuu hyvin kiinni. Laita sitten pastalevy toisen päälle ja painele välit tiukasti kiinni. Sen jälkeen leikkaa taikinapyörällä/veitsellä/piparimuotilla haluamasi muotoisia ravioleja. Toista sama lopputaikinalle.

Valmiit raviolit voi laittaa suoraan pakkaseen ja keittää sieltä suoraan 2-3 minuuttia. Ilman pakastusta keittoaika on vähän lyhempi, vain 1 minuutti. Mulla on kyllä tapana keittää vähän liiankin pitkään, mutta noi ajat olisivat kai optimaalisia :P

Jauhelihatäyte

300-400 g jauhelihaa
1 sipuli
1-2 porkkanaa
1 prk tomaattimurskaa
mausteita
vehnäjauhoja suurustukseen

Pilko sipuli, raasta porkkanat. Ruskista jauheliha, lisää kasvikset ja paista hetken aikaa. Mausta. Ripottele päälle hieman vehnäjauhoja ja sen jälkeen tomaattimurska. Sekoita ja anna porista liedellä. Jäähdytä hieman ennen kuin käytät raviolien täytteeksi.

Kommentit

Suositut tekstit