Perjantai-sushit

Kahtena edeltävänä perjantaina meidän perheessä on nautiskeltu sushin suloisista mauista. Meidän 2-vuotiaskin on ihan hulluna sushiin, joten jatkossakin sitä varmasti nähdään meidän ruokapöydässämme. Eikä tällaisen kotikutoisen sushin valmistuskaan ole yhtään niin työlästä miltä se aluksi vaikuttaa. Tulevaisuudessa olisi kiva kokeilla jotain uusia täytteitä. Tällä kertaa kuitenkin täytteet olivat tuttuja ja turvallisia: kylmäsavulohta, tamagoyakia (makeahko munakas) ja kurkkua.

Sushin teen yleensä seuraavassa työjärjestyksessä:

  1. Aloita riisin valmistelut
  2. Riisin teon lomassa valmista Awasezu-kastike ja munakas
  3. Jäähdytä riisi ja lisää siihen samalla Awasezu-kastike
  4. Kun riisi vielä jäähtyy, leikkaa valmiiksi sushin täytteet

Tamagoyaki

4 kananmunaa
4 rkl kalalientä
2 rkl sokeria
öljyä paistamiseen

Valmista kalaliemi (itse käytin noin kolmasosan yhdestä fond du chef-kupista ja sekoitin sen 4 rkl vettä). Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita kalaliemi ja sokeri munien joukkoon. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy. Kaada ohut kerros munakasta pannulle. Kun munakas on paistunut, taittele se kaksin- tai kolminkerroin niin, että siitä tulee kutakuinkin suorakaiteen muotoinen, joka on korkeudeltaan noin 5 cm. Tämän jälkeen lisää uusi kerros munakasta. Kohota hieman jo paistuneen munakkaan reunaa, jotta lientä valuisi sen alle. Jatka näin, kunnes koko munakas on paistettu. Lopputuloksena pitäisi olla noin 25cmx5cm kokoinen suorakaiteen muotoinen munakas, joka on paksuudeltaan 1-2 cm.

Sushiriisi

4 dl sushiriisiä
4,5 dl vettä

Huuhtele riisejä kylmällä vedellä niin kauan, kunnes vesi on kirkasta. Pane riisit syvään kattilaan, lisää vesi, laita kansi kiinni ja anna seistä vedessä 15 minuuttia. Käännä hella suurimmalle teholle ja kuumenna, kunnes vesi alkaa kiehua. Käännä lämpö pienimilleen ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Käännä sitten lämpö pois ja anna hautua 10 minuuttia. Laita riisi lopuksi isoon kulhoon ja jäähdytä. Lisää samalla awasezu-kastike.

Awasezu-kastike

7 rkl riisietikkaa
4 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kiehauta ja jäähdytä.

Kun kaikki osaset ovat valmiina, valmistetaan Maki-rullia ja Nigireitä.

Maki-sushi

  1. Aseta merilevä-arkki bambumatolle. Levitä riisiä sen päälle. Jätä yläreunasta noin 3 cm tyhjäksi.
  2. Tee kevyt vako riisiin lähelle levyn alareunaa.
  3. Aseta täytteet (esim. lohi&munakas, kurkku&munakas tai kurkku&lohi) vakoon. Rullaa bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Jos merilevä ei tartu kiinni, voit kostuttaa reunaa vedellä.
  4. Yhdestä kääröstä tulee 8 palaa. Leikkaa rulla ensin puoliksi ja sitten taas puoliksi ja taas puoliksi, niin saat samankokoisia paloja. Kasta veitsi välillä kylmään veteen, niin se ei tartu rullaan kiinni.

Nigiri-sushi

  1. Ota parin ruokalusikallisen verran riisiä. Pyörittele siitä kostutetuin sormin ovaalin muotoinen.
  2. Paina kalan tai munakkaan pala riisipalloon kiinni. Halutessasi voit laittaa wasabi-tahnaa kalapalan alle.

Kommentit

Suositut tekstit