Äitienpäivä

Äitienpäivää vietettiin tänä vuonna mun vanhempien luona. Aamulla siis suunattiin kohti mummin ja papan residenssiä! Nappasimme mukaan herkullisen vihreän alkulimakakun (maidoton), että Poitsullakin olisi jotain herkkua. Kuten vähän epäilinkin, kakku sai osakseen aika paljon huomiota ja kirvoitti jos jonkinmoista kommenttia. Kun tulin kahvipöytään Pikkuveljeä nukuttamasta, saavuin keskelle kiivasta keskustelua kakun väristä. Lopulta konsensus kai oli, että väri muistuttaa homeista betonia. Ehkä voisin jatkossa leipoa Halloween-kakkuja? Kakun täytteen tein loppujen lopuksi Kaura-vispistä, vaahtokarkeista, tomusokerista, pakastemansikoista ja banaanista. Kakku oli ulkonäöstään huolimatta aika herkullista ja kaikki jotka uskaltautuivat maistamaan (eli ei hirveän moni ;D) kyllä kehuivat sitä. Täytettä tuli aika paljon ja heitinkin varmaan puolet siitä pois. Täytteen tein tähän tapaan:

Vaahtokarkkitäyte kakulle

50 g vaahtokarkkeja
0,5 dl tomusokeria
1 prk kaura-Vispiä
0,5-1 l mansikoita
1 banaani
omenamehua tai muuta nestettä kostutukseen

(Huom! Määrät ovat vain arvioita. Laitoin vapaalla kädellä ja arvoin määriä vasta jälkikäteen.)

Vatkaa vispi. Laita haluamasi määrä vaahtokarkkeja kulhoon (itse käytin ehkä 15 vaahtokarkkia) ja päälle tilkka vettä.
Sulata mikrossa noin 30 sekuntia kerrallaan ja sekoita välillä, kunnes karkit ovat sulaneet. Kannattaa käyttää isoa kulhoa, sillä vaahtokarkkimassa turpoaa jonkun verran sulatuksen aikana.
Anna vaahtokarkkien jäähtyä hetken aikaa ja sekoita sitten vispin kanssa sekaisin. Lisää joukkoon hieman tomusokeria (ehkä noin 0,5 dl). Laita seos jääkaappiin hetkeksi hyytymään.
Kostuta kakku omenamehulla. Laita sitten päälle sulatetut pakastemansikat ja viipaloitu banaani. Lopuksi laita päälle vaahtokarkkitäyte ja laita vielä kostutettu kakkulevy täytteen päälle. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan esimerkiksi pariksi tunniksi. Maustumisen jälkeen lisää kakun päälle vaahtokarkkimassasta tehty kuorrute.

Kakussa meni muutama asia pieleen. Väri oli ehkä suurin ja näkyvin ongelma. Ensi kerralla kun haluan värjätä massan toisen väriseksi, käytän valkoisia vaahtokarkkeja. Toinen ongelma oli vaahtokarkkimassan paksuus. Ohuempi kerros olisi riittänyt, joten ensi kerralla pitää kaulia massa litteämmäksi. Paksu massa vei mielestäni makua pois muusta kakusta. Kolmas ongelma oli, että taikina ei meinannut tarttua kakun pintaan, vaan jäi lörpöttämään yhdeltä reunalta. Varmasti massan paksuus vaikutti tähänkin, mutta toinen syy oli varmasti oma laiskuuteni. Kakku olisi ilmeisesti pitänyt kokonaan peittää hillolla (tai voikreemillä tai jollain muulla), mutta minä peitin vain kakun päältä, en lainkaan sivuilta. Ensi kerralla hankin hilloa, jossa ei ole marjoja, jotta kakun päällystäminen on helpompaa! :D Pinnasta ei nimittäin tule ihan niin tasaista, jos on kokonaisia mansikoita siellä sun täällä...

Lahjaksi äidille valmistui kaksi virkattua koria. Tällä kertaa tein ne samasta langasta, mitä alkuperäisessäkin ohjeessa käytettiin, eli Novitan Hangosta. Sillä lopputulos oli tosi kivan näköinen! Lisäksi tein yksinkertaisen mansikkateemaisen kortin, jossa oli silkkinauhasta tehty rusetti.

Tässä vielä korin ohje. Alkuperäinen ohje on siis Suuresta käsityölehdestä (4/2012), mutta tästä korista olen jättänyt alkuperäisessä ohjeessa olleen palloreunuksen pois, koska tykkään tästä vähän modernimmasta ulkonäöstä.

Virkattu kori

Virkkaa 8 ketjusilmukkaa kaksinkertaisella langalla (=ota kaksi lankakerää) ja tee niistä ympyrä. Virkkaa spiraalissa kiinteitä silmukoita siten, että lisäät jokaisella kierroksella silmuikoita, kunnes olet tyytyväinen korin kokoon.

1. kierros: virkkaa jokaiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa.
2. kierros: virkkaa ensin 1 kiinteä silmukka ja seuravaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Jatka näin koko kierros.
3. kierros: virkkaa ensin 2 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Jatka näin koko kierros.
4. kierros: virkkaa ensin 3 kiinteää silmukkaa ja seuraavaan silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa. Jatka näin koko kierros.

Jokaisella kierroksella tulee siis 8 silmukkaa lisää. Kun olet tyytyväinen korin pohjan kokoon, virkkaa yksi kierros kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä. Sulje kierros piilosilmukalla. Sen jälkeen virkkaa yksi kierros siten, että virkkaat kiinteät silmukat silmukoiden takareunaan. Tämän jälkeen jatka normaaliin tapaan kiinteitä silmukoita, kunnes olet tyytyväinen korin korkeuteen. Päättele langat ja kori on valmis.

ks, eli kiinteä silmukka: Pistä koukku edelliseen kerrokseen, kierrä lanka koukulle, vedä läpi, kierrä lanka koukulle ja vedä koukulla olevan kahden silmukan läpi.
ps, eli piilosilmukka: Pistä koukku edelliseen kerrokseen, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevian silmukoiden läpi.

Kommentit

Suositut tekstit