Kesälomasuunnitelmia!

Untitled

Miehen kesäloma lähestyy koko ajan (vielä pari viikkoa)! Olemme viettäneet monta iltaa yömyöhään asti valvoen ja nettiä selaten, tavoitteenamme löytää mielenkiintoinen lomapaikka. Olimme oikeastaan jo hylänneet ulkomaanreissu-idean, sillä kumpikaan ei olisi jaksanut suunnitella ja varata omatoimimatkaa ja matkatoimistojen tarjonta ei kiinnostanut (kuka haluaa lähteä tulikuumaan Kreikkaan keskellä kesää?! Ilmeisesti aika moni, mutta en minä!). Sitten kuvaan astui arvoisa veljeni, Jokakokki, joka suositteli lämpimästi Köpistä ja Berliiniä. Köpiksessä olemme jo käyneet muutama vuosi sitten, mutta Berliini - ah! Siitä se ajatus sitten lähti :) Oli muuten melkoisen vaikeaa löytää hotellihuone neljälle henkilölle. Useimpiin hotelleihin sai netin varauspalveluiden kautta (Booking.com jne) vain 3 henkilöä/huone. Lopulta sitten otimme hotelliin sähköpostitse yhteyttä ja yllätys yllätys huoneeseen saatiin mahtuman lisävuode ja vauvansänky. Varmasti moniin muihinkin hotelleihin olisi saanut, kunhan olisimme vain tiedustelleet asiaa. Onneksi kuitenkin löytyi kiva hotelli. :)

Untitled

Berliini vaikuttaa lapsiperheelle oikein sopivalta paikalta. Siellä on monia nähtävyyksiä, joiden uskoisin kiinnostavan pienempiäkin lapsia. Suunnitelmissa on ainakin seuraavat kohteet:

  • Lego Discovery Center
  • Luonnonhistorian museo
  • Eläintarha (joita on itse asiassa kaksin kappalein)
  • Akvaario tms (eläintarhan vieressä)
  • Tekniikan museo (junia, autoja yms.)
  • Sealife Berlin ja aquadom

Minua lisäksi kiinnostavat tietysti shoppailupaikat (Kurfurstendamm-ostoskatu, Galeria Lafayette, Potsdamer Platz Arkaden) ja historialliset nähtävyydet, joista luonnollisesti ensimmäisenä tulee mieleen Berliinin muuri. ;) Tällaisia alustavia suunnitelmia meillä on ja monia muitakin paikkoja on listalla. Kirjoitan sitten matkakertomuksen, kun reissu on suoritettu! (Oikeasti olen vielä vähän skeptinen matkaanlähdön suhteen. Kai jompi kumpi pojista kuitenkin tulee kipeäksi tai minulle iskee vatsatauti? Kuopus jo aloitti sillä, että heti matkan varaamisen jälkeen sai korvatulehduksen ja angiinan.)

Viikonloppuna vietettiin poikien serkkuvauvan ristiäisiä. Tilaisuus oli mukava, joskin vilinää riitti neljän pienen pojan muodossa. Me saimme Miehen kanssa kunnian toimia pojan kummeina! :) Sain myös pyynnön leipoa jotain ristiäisiin ja mikäs sen mukavampi syy päästä taas leipomishommiin. Leivoin yksinkertaisia viemisiä: vanhoja tuttuja brownieita ja uutena kokeiluna New Yorkin murupiirakkaa (New York-style crumb cake, jonka ohje löytyi Smells like home-blogista).

Ohjeessa oli minulle uusi käsite, nimittäin kakkujauho. Blogin kommentteja lukiessani mmärsin lopulta, että kyseessä oli vehnäjauhon ja maissitärkkelyksen sekoitus. Sen mittaamisessa kannattaa muuten olla tarkkana! Maissitärkkelys taitaa pakkaantua mittaan tiukemmin kuin vehnäjauho. Kun luulee mittaavansa oikeat määrät jauhoja kulhoon, ja sitten alkaa ottamaan siitä ensiksi 4 dl jauhoja murupohjaan ja sitten 3 dl jauhoja piirakkapohjaan, niin yhtäkkiä huomaakin, että kulhoon jäi vielä jauhoja! En tiedä mikä mysteeri tämä oli, vai teinkö vain mittausvirheen, mutta kannattaa tosiaan olla tarkkana. :P

Untitled

New Yorkin murupiirakka

Kakkujauho:
6,1 dl vehnäjauhoja
6 rkl (0,9 dl) maissitärkkelystä (maizena)

Murut:
0,75 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
3/4 tl kanelijauhetta
1/8 tl suolaa
8 rkl voita/leivontamargariinia (sulatettuna/juoksevaa marg.)
n. 4 dl "kakkujauhoja"

Piirakkapohja:
n. 3 dl kakkujauhoja
1,2 dl sokeria
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
6 rkl voita/leivontamargariinia
1 kananmuna
1 munankeltuainen
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl maitoa
(koristeeksi tomusokeria)

Tee ensiksi kakkujauhot sekoittamalla vehnäjauhot ja maissitärkkelys keskenään. Tee sitten muruseos. Sekoita sokeri, fariinisokeri, kaneli, suola ja sulatettu voi keskenään. Lisää sitten 4 dl kakkujauhoja ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja jämäkkää. Painele taikina tiiviiksi kasaksi kulhon pohjalle. Se murustellaan lopuksi kakkupohjan päälle. Anna muruseoksen odottaa huoneenlämmössä 10-15 minuuttia.

Tee sitten piirakkapohja. Sekoita vatkaimella vajaa 3 dl kakkujauhoja, sokeri, sooda, suola ja vaniljasokeri (varo ettei pöllähdä!). Lisää sitten vähitellen joukkoon voi, edelleen vatkaten (n. 2 minuuttia). Lopputuloksena pitäisi olla kosten leivänmurujen näköinen taikina. Lisää lopuksi vielä muna, keltuainen ja maito, edelleen vatkaten. Vatkaa, kunnes taikina on kevyehköä ja ilmavaa (n. 1 minuutti).

Ota n. 20x20 cm vuoka ja laita pohjalle kaksinkerroin taiteltu folio (jätä sen verran varaa, että folio roikkuu reunojen yli - sen avulla piirakka saadaan nostettua vuoasta helposti pois!). Voitele vuoka ja kaada kakkutaikina siihen. Murustele murutaikina pohjan päälle kevyesti - älä painele. Paista n. 165 asteessa 35-40 minuuttia. Mielestäni kakku oli parempaa vähän kosteampana, 40 minuutin kohdalla tuntui jo vähän turhan kuivalta suussa. Kakku on parhaimmillaan vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa! Ripottele valmiin piirakan päälle tomusokeria koristeeksi.

---
Olen jatkanut myös epäonnisten kokkailujen linjaa. joten sillä saralla ei sinänsä ole mitään uutta. Kokeilin pinaattilettuja, mutta rehellisesti sanottuna kaupan letut maistuivat mennen tullen paremmilta! :D Pulled pork on edelleen meidän kesän ykköshitti. Viikonloppuna se sai hamppareiden sijasta parikseen uuniperunan. Hyvää oli niinkin! Lasten iloksi tuli myös kokeiltua itse tehtyjä kepakoita Yhteishyvän sivuilta löytyneellä ohjeella. Osui ja upposi! 3-vuotias erityisesti oli innostunut, sillä "mumminkin luona syödään aina lepakoita!" Tälle on naurettu monet kerrat :)

Untitled

Kepakot

(16 kpl)

800g jauhelihaa
200 tuorejuustoa (kokeilin Arla Apetina Intia-tuorejuustoa)
(valkosipulia)
2 kananmunaa
4 rkl perunajauhoja
2 tl timjamia
1-2 tl suolaa
(2-4 rkl ketsuppia)

Sekoita kaikki aineet yhteen ja muotoile leivinpaperille kepakkomaisia pötkylöitä. Laita niihin halutessasi tikku (vaikkapa puoliksi katkaistu grillitikku). Paista 225 asteessa, 10 minuuttia (uunin keskitasolla).

Kommentit

  1. Mä pelkään kans ihan hirveästi sitä, että kun koittaa reissuun lähtö niin joku sairastuu. Ja sitä reissua on suunniteltu yli puoli vuotta!

    Mun tekis mieli kokeilla tuota pulled porkia, mutta se ei oikein sovellu meillä kesällä tehtäväksi. Asunto kun on muutenkin melko lämmin, niin ei hirveästi innosta pitää uunia tuntitolkulla päällä.

    VastaaPoista
  2. Niinpä, kyllä se harmittaisi tosi paljon! Me pyrittiin löytämään sellainen hotelli, jonka pystyy perumaan vielä matkustuspäivänä. Lennot tietysti on maksettu jo, mutta sentään hotellin rahat säästyisivät (en tiedä miten matkavakuutus korvaa vaikka lapsen flunssan takia peruuntuvan matkan. Lasketaanko sitä "vakavaksi sairaudeksi"? :P) Tietenkään rahojen takaisin saanti ei korvaa sitä harmia, mikä kauan odotetun matkan peruuntumisesta tulisi. Toivotaan, että teillä(kin) ollaan siis matkan koittaessa terveitä!

    Mekin miehen kanssa kyllä naureskeltiin, että toi possu ei ole mitään kovin älykästä hellesään ruokaa. Lisäksi kun tehtiin uuniperunoita, jotka nekin olivat uunissa tunnin verran, niin aika kuuma pätsi tämä meidänkin asunto oli. :P Mut kun se on niiiiin hyvää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit