Lauantailounas terassilla: pulled pork -burgerit

Untitled
Pulled pork -burgeri

Kesällä on ihana syödä ulkona tai meidän tapauksessa terassilla. Meillä on isohko lasitettu terassi, jonka laittaminen on vielä vähän kesken, mutta onneksi sekaan mahtuu silti syömään. Olen kieli pitkällä katsellut jo tovin erilaisia pulled pork-reseptejä (eli revitty possu. Tosin meillä käytetään englannin kielistä nimitystä väärinkäsitysten välttämiseksi. Esikoisen unilelu on nimittäin possu ja hän jo muutamaan kertaan pelästyi, että äiti repii possun kappaleiksi.) ja viimeinen niitti oli Ruoka&Viini-lehdessä ollut resepti. Kauppaan siis ja possu hautumaan yön yli. :) Me olemme ikuisia hamppari-faneja, joten hampurilaisen väliinhän tuo possu joutui. Maistui muuten erinomaisesti lapsillekin! Lisäksi väliin laitettiin itse tehtyä sinappimajoneesia, coleslawta, juustoa ja tuoreita kasviksia. Lisäkkeenä oli itse tehtyjä peruna- ja bataattiranskiksia (Ohje täältä). Tämä ruoka oli siinäkin mielessä kiva, että esivalmistelut pystyi hoitamaan pitkälti edellisenä päivänä: liha valmisteltiin illalla ja laitettiin yöksi uuniin ja kaalisalaatinkin pystyi hyvin tekemään edellisenä iltana, niin se ehtii maustua oikein hyvin.

Untitled
Itse pulled pork

Revitty possu

n. 800 g kassleria
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl suolaa
1,5 rkl muscovadosokeria
Maustekastike
2 dl possun paistolientä
2 dl ginger alea, eli inkivääriolutta (Scweppesiä meillä)
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl muscovadosokeria

Sekoita paprikajauhe, suola ja muscovadosokeri. Hiero mausteseos lihan pintaan ja jätä liha uunivuoassa huoneenlämpöön maustumaan tunniksi. Kun tunti on kulunut, kypsennä lihaa ensiksi 225 asteessa (ylätasossa) 20 minuuttia. Näin pinta saa hieman väriä. Peitä sitten vuoka foliolla ja jatka kypsentämistä uunin keskitasolla 100 asteessa yön yli (minä paistoin n. 8 tuntia). Ole folion asettelussa tarkkana, että se on tiivisti vuoan päällä! Muutoin paistolientä ei välttämtätä jää riittävästi, vaanse kuivuu. Vaihtoehtoisesti voit jättää folion pois ja paistaa keskitasolla 6 tuntia (sisälämpötilan pitäisi olla 90 astetta). Yön yli paistamalla possusta tulee erityisen mureaa. Kun liha on kypsää, nosta se uunista ja anna vetäytyä folion alla 1 tunti.

Valmista sillä aikaa maustekastike. Ota 2 dl paistolientä ja kuumenna se kattilassa. Laita joukkoon ginger ale, valkoviinietikka ja muscovadosokeri. Anna hautua noin 30 minuuttia.

Kun liha levännyt riittävästi, revi siitä sormin tai kahden haarukan avulla palasia lihan syiden suuntaan. Kaada 3/4-1 dl mausteliemestä possun päälle (lopun voit käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen). Jos et käytä lihaa heti, laita se jääkaappiin odottamaan ja kuumenna paistinpannulla tai uunissa ennen tarjoilua.

Sinappimajoneesi

(n. 2 dl)

kananmunankeltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl dijonsinappia
2 rkl sokeria
1/4 tl sormisuolaa
1/4 tl pippurisekoitusta
1 dl rypsiöljyä

Sekoita vispilällä kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta kulhossa. Lisää sitten öljyä ensin tippa kerrallaan. Vatkaa koko ajan! Kun majoneesi alkaa paksuuntua, lisää öljyä ohuena nauhana, edelleenkin koko ajan sekoittaen.

Untitled

Coleslaw

0,5 valkokaali
2-4 porkkanaa (koosta riippuen)
1 dl tuorejuustoa (esim. yrtti) tai ranskankermaa
1 dl sinappimajoneesia (ohje yllä)
1 rkl juoksevaa hunajaa
2-3 rkl sitruunan mehua
0,5 tl sormisuolaa
pippurisekoitusta

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuori ja raasta porkkanat. Laita kulhoon. Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen: tuorejuusto, majoneesi, hunaja, sitruunamehu, suola ja pippuri. Kaada kastike kasvisten joukkoon ja anna maustua ainakin 2 tuntia (tai vaikka yön yli).

Peruna- ja bataattiranskalaiset

1 bataatti
n. 6 jauhoista perunaa
2 rkl oliivilöjyä
sormisuolaa

Pese bataatti ja perunat. Kuori bataatti (ja halutessasi myös perunat). Leikkaa n. 1-1,5 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Liota ranskalaisia kylmässä vedessä. Lämmitä sillä aikaa uuni n. 230-240 asteeseen. Kuivaa ranskalaiset hyvin ja asettele leivinpaperin päälle. Levitä päälle oliiviöljy ja suola. Paista uunissa keskitasolla 25-30 minuuttia.

Untitled
Juustolajitelma

Untitled
Mikael Niemi: Veden viemää

Vihdoinkin on lukurintamallakin jotain uutta, nimittäin Mikael Niemen Veden viemää. Monet varmasti muistavat Niemen Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä kirjan kirjoittajana. Niin minäkin, vaikken ole kyseistä kirjaa lukenutkaan. Veden viemää kertoo Ruotsin Lapista, jossa Luulajanjoki alkaa tulvia ja lopulta rikkoo padon. Seurauksena on valtava tsunamin kaltainen tulva, jonka alle jää asuntoja ja ihmisiä. Kirjassa on useampi päähenkilö ja kirja kertoo, kuinka he toimivat tulvan iskiessä. Kirja tempaisi nopeasti mukaansa ja sen päähenkilöt olivat mielenkiintoisia, joskin pistivät välillä vähän hiljaiseksi ja mietteliääksi ainakin minut. Toimisivatko ihmiset katastrofitilanteessa oikeasti noin? Välillä toivoin, että eivät. :P

Vuosi 2013, kirjoja luettu: 15

Seuraavaksi olisi varmaan syytä tarttua johonkin kirjahaasteen kirjoista, mutta kun kirjahylly on täynnä muita houkuttelevia kirjoja! Olen kaikessa hiljaisuudessa keksinyt itselleni toisenkin haasteen, nimittäin että lukisin 50 kirjaa tämän vuoden aikana. Ehkä sillä verukkeella voin jättää tuon listan ainakin vähäksi aikaa oman onnensa nojaan :P

Kommentit

  1. Meillä syötiin eilen ja tänään herkkuhamppareita :) Tehtiin sämpylätkin itse, majosta kehiteltiin toiseksi vaihtoehdoksi chiliversio ja väliin laitettiin runsaasti rucolaa. Hyvää oli :) Kiitokset ohjeesta! Siskon hamppareissa liha korvattiin paistetulla halloumilla, toimii siis kasvisversionakin.

    Semmonen jäi ihmetyttään, että meiän kaslerklöntistä (n.900g) ei tullut paistolientä juuri yhtään. Oli sitä jonkun verran tullut, mutta se oli palanut mustaksi töhnäksi. Korvattiin paistoliemi lihaliemikuutiolla. Ens kerralla pitää paistaa kauemmin, ois voinut olla murempaakin. Ja jostain syystä meiän liha oli vaaleampaa kuin näissä sun kuvissa. Tätä siis todellakin tehdään toistekin :)

    VastaaPoista
  2. Nam, kuulostaapa hyvältä! Täytyy kokeilla tota halloumi-versiota itsekin :)

    Harmi, että paistolientä ei tullut, mutta toi olikin näppärä keksintö korvata se lihaliemikuutiolla! Oliko teillä folio lihan päällä? Me ollaan tehty tätä nyt kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla paistettiin 8 tuntia, folio päällä. Silloin lientä ainakin tuli. Ehkä se liemi kärähtää, jos foliota ei käytä tai jotain sellaista. :)

    Me muuten laitettiin toisella kerralla sitä maustekastiketta 1 dl ton 3/4 dl:n sijaan ja musta siitä tuli vielä parempaa, koska oli kosteampaa ja mehevämpää. Taidankin korjata tuon ohjeeseen, niin muistan ensi kerrallakin.

    VastaaPoista
  3. Oli meilläkin folio päällä. Mut funtisin tuossa, että ehkä se ei ollut tarpeeksi tiiviisti tms. Mies laittoi, voin syyttää siis miestä tässäkin asiassa ;) Ehkä ensi kerralla mekin saadaan liemi paistoastiasta eikä kuutiosta.

    Hain muuten tuota muscovadosokeria kolmesta kaupasta ennen ku tärppäs. Ja se kolmas oli myös viimeinen paikka, mistä oisin voinut sitä ettiä. Kahden ekan kaupan jälkeen googletinkin jo miltä se näyttää. Kolmannessakin kaupassa totesin ensin ettei ole, mutta onneks katsoin uudelleen ja huomasin ylähyllyllä kaksi kaatunutta pakettia :)

    VastaaPoista
  4. Yritimme uudelleen, kun kerta oli sopivasti vieraitakin tulossa. Tällä kertaa mies asetteli folion kunnolla, paistilientä oli runsaasti ja liha oli kertakaikkisen ihanaa ja mureaa. Koska liha onnistui täydellisesti, niin pitihän viime kerralla onnistuneiden jättisämpylöiden jäädä minipieniksi. Ehkä ensi kerralla onnistuu koko setti :)

    VastaaPoista
  5. Mahtava kuulla, että possu onnistui tällä kertaa täydellisesti! Joku Murphyn laki tietysti saneli sen, että sämpylät eivät mene ihan nappiin :P

    Tämä olikin hyvä tietää, että folion asettelussa kannattaa olla tarkkana. Laitan sen reseptiin ylös. Tämä on kyllä bloggausta parhaimmillaan, kun muut jakavat kokemuksiaan ja sitä kautta ohjeesta tulee parempi ja tarkempi. Kiva, että ei itse aina tarvitse tehdä kaikkia virheitä :D

    Mullakin oli muuten vaikeuksia löytää muscovado-sokeria! Isosta kaupasta sitä sitten löytyi. Varmaan tilalla voisi käyttää fariinisokeriakin, jos paha paikka tulee?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit