Creme bruleet ja jatkuva flunssaputki

Olen yrittänyt kirjoittaa tätä tekstiä jo reilu viikon, mutta johonkin aina tyssää. Meidän syksy on jatkunut odotetulla tavalla - sairastellen. Silmätulehduksia, kroonista korvatulehdusta, nielutulehdusta. Tulevaisuus näyttää, miten lista jatkuu... Kai se tästä taas! :P

Välillä oma sairastelu ärsyttää kaikista eniten. Töissä pitää olla päivästä toiseen puolikuntoisena, kun ei kehtaa jatkuvasti olla pois, mutta väsyneenä ja flunssaisena ajatukset eivät kulje ja työnteko takkuaa. Toisaalta kotiin jääminen aiheuttaa huonon omatunnon ja liudan ajatuksia "mitä työkaverit ja pomo taas ajattelevat". Kai sitä täytyy kuitenkin loppupeleissä seurata omia tuntemuksiaan, vaikka jatkuva poissaolo hävettääkin. Keväällä on varmaan jo helpompaa. Pakkohan sen on olla?

Sitten ruokajuttuja, tai herkkuja oikeastaan. Tein nämä creme bruleet jo varmaan kolme viikkoa sitten, mutta jäivät päivittämättä blogiin. Tämä oli elämäni ensimmäinen Creme brulee! En ole ihan oikeasti edes koskaan maistanut sitä ravintolassa, koska en vain pysty vastustamaan suklaisia jälkkäreitä ja mikä tahansa muu jää siinä kakkoseksi. Reseptit otin The Guardianin sivuilta, koska otsikossa luvattiin vaatimattomasti täydellinen creme brulee.

Niistä tuli hyviä, maistuivat lapsillekin, mutta pinnan sokerin kanssa pitää vielä harjoitella. Sitä olisi varmaan pitänyt sulattaa vähän enemmän, sillä sokerikiteet maistuivat paikoitellen. Ei se kyllä minua haitannut! :P Kokeilimme ruokokidesokeria ja tavallista sokeria. Googlailin, että tomusokerilla saisi parhaan tuloksen, sillä se sulaa helpoiten, kun on sellaista jauhoa. Täytyy ehkä ensi kerralla kokeilla tai sitten vaan rohkeasti polttaa pintaa enemmän ja katsoa mitä siitä tulee. Näin joulun ajan lähestyessä täytyy kokeilla erilaisia variaatioita Creme bruleesta. Joku piparkakkuversio olisi hauska kokeilla ja Kolmen kaverin jäätelömaun innoittamana tuli mieleen kokeilla mustikka-kaneli-creme bruleeta.

Creme brulee

(4 kpl)

3 munankeltuaista
3 dl kermaa
15 g sokeria (n. 1 rkl)
2 tl vaniljasokeria

Kuumenna kerma kattilassa keskilämmöllä melkein kiehuvaksi. Sekoita sillä aikaa keltuaiset ja sokeri kulhossa. Kun kerma lähes kiehuu, kaada se munaseokseen koko ajan sekoittaen. Jaa seos pieniin mataliin uuninkestäviin kulhoihin. Laita kulhot isompaan uuninkestävään astiaan, jonka pohjalle kaadat vettä n. 2/3 creme brulee-kulhojen korkeudesta. Paista uunissa 150 asteessa, 40 minuuttia. Nosta pois vesihauteesta jäähtymään ritilän päälle. Kun ovat jäähtyneet, siirrä jääkaappiin asettumaan kelmulla peitettynä. Anna jäähtyä pari tuntia, tai vaikka seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua poista vanukkaiden pinnalle kertynen kosteus talouspaperilla taputtelemalla. Sirottele pinnalle sokeria ja paista kuori rapeaksi kaasupolttimen avulla (tai uunissa grillivastuksella).

Kommentit

Suositut tekstit