Äitienpäivän viettoa

Untitled

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äidinmielisille! Minä olin tänä aamuna jostain syystä pirteä kuin peipponen, vaikka olisin kerrankin saanut hyvällä omallatunnolla jatkaa unia. Heräsimme kuuden maissa, mutta esikoispoika antoi minulle maailman parhaan äitienpäivälahjan ja nukkua posotti yli kahdeksaan! En edes muista milloin tällainen ihme on edellisen kerran tapahtunut. Aamulla pöydällä odotti hieno ruusuruukku ja levy Fazerin tummaa vadelma-suklaamoussesuklaata. Oli muuten hyvää :) Kukka ei niinkään tullut yllätyksenä, sillä esikoinen eilen iltasadun aikaan kysyi yhtäkkiä, että "Missä äitin hieno kukka on? Se kukka, joka ostetiin, kun äiti oli kuntosalilla ja isi vei sen sitten sisään." Poika oli niin innoissaan kukasta, ettei malttanut olla hiljaa :)

Aamu sujui mukavan rauhallisissa merkeissä. Mies ja kuopus touhusivat omiaan, esikoinen nukkui ja minä sain kerrankin täyden kokkausrauhan. Esivalmistelin äitienpäivälounasta, jotta ehtisimme ennen lounasta vielä ulkoilemaan. Kiire tuli silti, mutta ruoka saatiin lähes ajoissa pöytään :) Meillä oli tänään ruokalistalla tällaista:

  • Marinoidut munakoisoviipaleet (ohje Italialainen keittokirja, Mamman parhaat herkut (Gummerus)) (esivelmistelut voi tehdä etukäteen)
  • Tomaatti-yrttibruchettaa ja ciabattaa (ohje Italialainen keittokirja, Mamman parhaat herkut (Gummerus)) (esivelmistelut voi tehdä etukäteen ja ciabatta edellisenä iltana)
  • Täytetyt kananrintakääryleet, keitettyjä perunoita (ohje Italialainen keittokirja, Mamman parhaat herkut (Gummerus))
  • Suklaafondantit ja päärynäjäätelöä (Pitää aloittaa 6-24 h etukäteen!)

Monet näistä ruoista pystyi esivalmistelemaan jo aikaisemmin ja käytin tosiaan aamun siihen. Jatkoin eilen illalla aloitettua Ciabattaa ja valmistelin tomaattiseokset bruchettaa ja munakoisoviipaleita varten.

Ciabatta ei muuten mennyt ihan nappiin. Luulisin, että ohjeessa oli jotain vikaa, sillä vaikka miten päin pyörittelin taikinaa, siinä oli liikaa jauhoja ja liian vähän nestettä. Lopputulos oli kuivaa jauhomurua, josta ei saanut millään ilveellä taikinaa. Lopulta lisäsin vettä (esitaikinaan) ja vähensin jauhoja varsinaisesta taikinasta. Ohjeessa mitat ovat sen mukaan, miten sen itse tein, mutta kannattaa olla itsekin tarkkana ja vähän tunnustella mikä määrä tuntuu sopivalta. Ajattelin laittaa ihan mielenkiinnosta Gummerukselle asiasta viestiä, sillä haluaisin tietää oliko vika tekijässä vai ohjeessa. Tokkopa vastaavat, mutta ainakin tulee yritettyä. Tällaiset virheet ovat mielestäni aika harmillisia ja minultakin meni puoli kiloa vehnäjauhoja ja parikymmentä arvokasta minuuttia hukkaan. Lopputulos oli kuitenkin lopulta herkullinen, joten ei jäänyt onneksi harmittamaan :)

Kaikista ruoista tuli muutenkin tosi herkullisia. Harvemmin tuleekaan kokattua näin montaa eri sorttia, mutta ihan kiva kokeilla joskus tällaistakin. Pojat eivät niin ruoasta välittäneet, mutta ciabatta kyllä maistui. Olisi varmaankin pitänyt tehdä makaronilaatikkoa pojille ;) Loppupäivä kulutettiinkin sitten pyöräreissulla. Kävimme molemmissa mummoloissa pyörällä ja veimme äitienpäiväkukat ja kortit. Reissu oli hauska, vaikka välillä meinasi tahti vähän hidastua. Matkaa tuli 32 kilometriä, joten ihan hyvä puristus (minulle)! Tosin ei varmaan tämäkään pyöräily riittänyt kuittaamaan kaikkea tämän päivän herkuttelua :P Ensimmäisessä mummolassa saimme vielä mansikkamousse-kakkuakin, joten kyllä oli energiaa, millä polkea. Esikoinen valitsi mummeille itse kukat, päivänkakkarat :P Mikään neuvottelu ei saanut häntä muuttamaan mieltään, joten päivänkakkarat mummeille siis!

Tämä viikko on muutenkin ollut monella tapaa mukava, vaikka etäisesti muistan aika monta turhatumisen kyyneltä ja kiukkuavaa taaperoa, puhumattakaan klo. 5 herätyksistä. On kuitenkin ollut sen verran monta mukavaakin juttua, että fiilikset jäävät kuitenkin plussan puolelle. Alkuviikosta kävin elämäni ensimmäisillä me&i-kutsuilla (tuhlasin hieman liikaa...), löysin uudet ihanat ulkoilukengät (Ecco <3) ja hankin kuntosali-jäsenyyden (2 salikäyntiä jo takana!). Eilenkin meillä oli kiva päivä. Kävimme aamulla lettubrunssilla miehen veljen perheen luona. Aluksi syötiin suolaisia lettuja, joiden täytteenä oli mm. ravunpyrstöjä, mätiä ja creme fraichea. Jälkiruoaksi oli makeita lettuja ja lempparitäytteeni oli ehdottomasti banaani, kinuskikastike ja vaniljajäätelö. Täytyy kokeilla kotonakin :) Iltapäivällä teimme pyöräretken naapurikuntaan, josta löysimme hienon tasoristeyksen poikien iloksi. Sellaista siis tänne. :)

Tässä vielä reseptit itselle muistiin:

Untitled

Ciabatta

(2-3 isoa leipää)

Biga (esitaikina)
450 g vehnäjauhoja
1 1/4 tl kuivahiivaa
n. 2-2,5 dl kädenlämpöistä vettä

Taikina
4 dl kädenlämpöistä vettä
4 rkl kädenlämpöistä maitoa
n. 500 g vehnäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Tässä leivässä biga eli esitaikina valmistetaan edellisenä iltana, joten hetken mielijohteesta ei tätä leipää voi tehdä! Biga valmistetaan näin: siivilöi jauhot kulhoon (no en kyllä siivilöinyt, kun en halunnut lisää tiskiä). Sekoita joukkoon hiiva ja tee jauhojen keskelle kuoppa. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se kuoppaan. Sekoita taikinaksi. Kumoa taikina sitten jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 5 minuuttia. Taikinan pitäisi olla lopuksi tasaista ja notkeaa. Muotoile taikinasta pallo ja peitä se kostealla puhtaalla pyyhkeellä. Jätä lämpimään kohoamaan 12 tunniksi.

12 tunnin kuluttua, lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Sekoita bigaan vähitellen vesi-maitoseos lusikalla/puulusikalla. Hämmennä sitten käsin joukkoon jauhot ja hiiva, vähän kerrallaan. Sekoita lopuksi käsin joukkoon suola ja öljy. Taikinan pitäisi olla hyvin kosteaa, joten kannattaa olla tarkkana jauhojen kanssa ja lopettaa niiden lisääminen tarvittaessa aiemmin. Peitä taikina sitten kostealla pyyhkeellä ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan 2 tunniksi.

Jauhota uuninpelti (itse laitoin väliin kyllä leivinpaperia). Jaa taikina pellille lastan tai lusikoiden avulla. Jos teet 3 leipää, tarvitset varmaankin 2 peltiä. Minä tein ajanpuutteessa vain 2 leipää, jolloin niistä tuli aika mahtavan kokoisia. Älä litista taikinaa, vaan muotoile jauhotetuilla käsillä taiknoista suorakulmaiset pötköt. Jauhota pötköjen pinta jauholla ja jätä kohoamaan 30 minuutiksi. Paista kohonneita leipiä 220 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes kuori on kullanruskea ja leivät kuulostavat koputettaessa ontoilta.

Untitled

Marinoidut munakoisot

1-2 munakoisoa
3 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
1/4 nippu persiljaa
2 rkl oliiviöljyä, lisäksi voiteluun
suolaa
pippuria

Huuhtele munakoisot ja viipaloi ne 0,5-1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Suolaa viipaleet ja laita lävikköön valumaan n. tunniksi.

Poista tomaateista siemenet ja kuutio malto pieniksi paloiksi. Silppua persilja. Kuori valkosipuli ja raasta se pieneksi. Sekoita tomaatit, persilja ja valkosipuli keskenään. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan ja sekoita vielä joukkoon 1-2 rkl oliiviöljyä. Laita jääkaappiin marinoitumaan (tämän työvaiheen voi hyvin tehdä etukäteen, vaikka aamulla tai miksei edellisenä iltana).

Taputtele munakoisoviipaleet talouspaperilla kuiviksi ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Voitele oliiviöljyllä ja paista viipaleita uunissa 200 asteessa 5 minuuttia. Käännä viipaleet, voitele toisetkin puolet öljyllä ja paista vielä toiset 5 minuuttia. Sivele kypsiin viipaleisiin tomaattiseosta ja pinoa viipaleet pieniksi keoiksi tarjoilua varten.

Untitled

Yrtti-tomaattibruchetta

3 tomaattia
0,5 puntti basilikaa
1 valkosipulin kynsi
1,5-2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta persiljaa
1/2 tl tuoretta oreganoa
6 pientä viipaletta ciabattaa tai muuta leipää
suolaa
pippuria

Poista tomaateista siemenet ja leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Suikaloi basilikanlehdet. Kuori ja raasta valkosipuli. Silppua persilja ja oregano. Sekoita kaikki aineet keskenään ja jätä jääkaappiin tekeytymään (tämän työvaiheen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen!). Voitele leipäviipaleet tilkalla oliiviöljyä ja paahda leivät uunissa grillivastuksen alla (n. 5-10 minuuttia). Levitä yrtti-tomaattiseos leiville ja eikun syömään.

Untitled

Täytetyt kanakääryleet

4 kanafilettä
4 ohutta kinkkuviipaletta
4 viipaletta juustoa (Valion luostari)
4 parsatankoa (keitettynä)
pari rkl vehnäjauhoja
voita/margariinia ja öljyä paistamiseen
suolaa
pippuria

Keitä aluksi parsat: napsaise pois puumainen tyvi, kuori parsat nupusta alaspäin ja laita sitten kiehuvaan veteen. Keitä 5-7 minuuttia riippuen parsan paksuudesta. Voit maustaa veden suolalla (1-2 tl). (Tämänkin vaiheen voi tehdä etukäteen!)

Sitten valmistellaan kana. Jos broilerifileet ovat paksuja, painele niitä muovikelmun välissä litteämmiksi (esim. kaulimella). Sopiva paksuus on n. 8 mm. Suolaa ja pippuroi fileet. Laita sitten jokaisen fileen päälle yksi kinkkuviipale, sen päälle yksi juustoviipale ja lopuksi vielä parsatanko. Kääri fileet rullalle ja solmi narulla kiinni. Myös cocktail-tikut toimivat riittävän hyvin. Minä pääsin kokeilemaan uusia silikonisia paistinauhojani ja ne toimivat tässä erinomaisesti. Pyöräytä sen jälkeen kanarullat vehnäjauhossa ja lisää vielä suolaa ja pippuria. Kuumenna paistinpannussa öljyä ja voita/margariinia. Lisää kanakääryleet ja paista n. 15 minuuttia. Kääntele usein, että kanat varmasti paistuvat joka puolelta kypsäksi. Minulla oli vähän vaikeuksia tuon kypsyyden kanssa ja ensi kerralla taidan kokeilla vielä laittaa kanat lopuksi uuniin.

Suklaafondantit
Resepti Aamulehden sivuilta

Suklaafondantit

(7 kpl)

120 g tummaa suklaata
85 g leivontamargariinia
2 kananmunaa
2 keltuaista
4 rkl sokeria
½ dl vehnäjauhoja

Voitele muffinssipellistä 7 koloa ja jauhota ne tomusokerilla (ota siivilä avuksi). Sulata suklaa, lisää leivontamargariini ja sekoita. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan sekoittaen. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahto suklaaseokseen vähän kerrallaan varovasti nostellen. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita varovasti. Jaa taikina muffinssipellin koloihin (n. 3/4 täyteen). Peitä vuoka kelmulla ja nosta ne jääkaappiin 6–24 tunniksi. Kun olet valmis paistamaan fondantit, ota kelmu pois ja paista 200 asteessa keskitasolla n. 12 minuuttia.

Kommentit

Suositut tekstit